BLOGPOST KNAPPEKOPPEN 2015 - (DUTCH)

Solitude is Bliss

Met slechts een ticket heen en een zware backpack op mijn rug, vertrok ik naar Azië. Ubud, de stad waar ik verliefd werd. Niet verliefd op de manier zoals in 'Grenzeloos Verliefd', maar verliefd op een vak, het oude ambacht van goud- en zilversmeden. Ineens voelde dit voor mij als 'het ontbrekende puzzelstukje', want ik geloof: alles in het leven gebeurt met een reden.

Twee maanden later was de zomer voorbij en schreef ik mijn bachelor scriptie in persuasieve communicatie en liep ik stage bij reclamebureau Etcetera. Was dit het dan, mijn studententijd? Het zoeken naar een baan zag ik (nog) niet zitten en ook stilzitten was geen optie voor mij. Nog voordat ik de bachelor Communicatiewetenschap op zak had, had ik mij alweer aangemeld voor een bachelor Rechten. Keer op keer bleek studeren mij niet de nodige voldoening te geven en vulde ik deze leemte op met creatieve cursussen zoals fotografie, textiel/leer bewerking en de wijze lessen van een goudsmid in Leiden die mij iedere vrijdag de fijne kneepjes van het vak leerde.

Het plannen van een carrière, zoals ik mijn mede rechtenstudenten zie doen, is niet aan mij besteed. Overal om mij heen zie ik studenten ijverig werken aan hun CV. Bestuursjaren, stages en vrijwilligerswerk vliegen mij om de oren. In plaats daarvan zoek ik naar balans tussen cognitieve en creatieve ontwikkeling. Na een dag over de wetboeken gebogen te hebben gezeten en waarbij mijn hersenen overuren hebben gedraaid, heb ik een bepaalde vrijheid nodig, een soort rust, om al deze opgedane kennis een plek te geven.

Zoals in mijn visie alles gebeurt met een reden, viel ook dit op een gegeven moment samen en bleken alle skills die ik verzameld had als een puzzel bij elkaar te horen. De kennis over persuasieve communicatie, contracten en overeenkomsten, aangevuld door cursussen fotografie, leer bewerking en zilversmeden had ik zonder concreet doel en onafhankelijk van elkaar ontwikkeld. Een paar maanden geleden heeft dit voltooide deel van de puzzel geleidt tot een bedrijfje omschreven door mijn levensmotto Solitude is Bliss.

Solitude is Bliss betekent voor mij vrijheid, onafhankelijkheid en ruimte om mijn creativiteit kwijt te kunnen in het proces van ontwerpen en creëren. Van pure, ruwe materialen zoals leer, edelstenen en zilver maak ik tassen en sieraden. Dit geeft mij voldoening en de juiste aanvulling op het leven als rechtenstudent. Men zegt wel eens dat tegenpolen elkaar aantrekken. Op liefdesgebied heb ik hier nog wel eens mijn twijfels over, maar op de manier waarop mijn leven verloopt is dit zeker van toepassing. Balans is een van de sleutelwoorden in mijn leven. Studeren geeft mij het nodige denkwerk, maar daartegenover staat altijd enige vorm van creativiteit en vrijheid.

Ik kan mij voorstellen dat misschien niet iedereen zich kan vinden in mijn ietwat deterministische opvatting. Ik zal dan ook niet zeggen dat iedere gebeurtenis veroorzaakt wordt door eerdere gebeurtenissen volgens de causale wetten, maar iets meer vertrouwen dat alle puzzelstukjes op de juiste plaats zullen vallen heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.